26.05.2016.

Studentski zbor KBF-a Split objavljuje javni natječaj za dodjeljivanje 27 stipendije za studente za sudjelovanje na 2. Forumu studenata Teologija u interdisciplinarnom dijalogu (TID)

Forum TID će se održati u Splitu od 26. – 29. svibanj 2016. godine, a tema Foruma je Žena jučer, danas i sutra. Teološke, filozofske i društvene perspektive uloge i mjesta žene u Crkvi i društvu.
Prijaviti se mogu svi zainteresirani studenti iz raznovrsnih znanstvenih područja, koji će svojim sudjelovanjem doprinijeti interdisciplinarnom i multidisciplinarnom istraživanju uloge i mjesta žene u društvu i Crkvi. Stipendija podrazumijeva pokrivanje putnih troškova i troškova smještaja za odabrane sudionike Foruma.
 
Način prijave: svi zainteresirani studenti su dužni najkasnije do 24. travnja 2016. godine poslati sažetak svojeg rada na mail: tid@kbf-st.hr ili forum.tid@gmail.com. Sažetak je ograničen na minimalno 1000 i maksimalno 3600 znakova (with spaces), a uz obrazloženje i sažetak, mora sadržavati još i podatke o studentu (ime i prezime, mjesto studiranja, te razinu i godinu studija), te naznačenu kategoriju unutar koje se rad prijavljuje. Studenti će najkasnije do 02. svibnja 2016. godine biti obavještenih o ne/prihvaćanju njihovog rada.
 
Studenti mogu prijaviti svoje radove u tri kategorije:
1. Žena u Crkvi
2. Žena jučer, danas i sutra
3. Rodno-spolna ravnopravnost
 
Forum TID – Žena jučer, danas i sutra,usmjeren je interdisciplinarnom istraživanju mjesta i uloge žene u suvremenom društvu i Crkvi te izazovima koje tkz. žensko pitanje predstavlja teološkoj misli u kontekstu suvremenog demokratskog društva. Navedena tema će se obrađivati kroz tri  kategorije:
Žena u Crkvi: U ovoj kategoriji zanima nas teološka percepcija ženskog pitanja (u svoj njegovoj kompleksnosti i širini) unutar Katoličke crkve i ostalih kršćanskih denominiacija. Koje su teološke rasprave na koje se navedeno pitanje odnosi, i kako se to pitanje referira na ženske redovničke zajednice? U kojem su odnosu feministički pokreti i kršćanska teologija, Crkva i političko-pravna borba za ravnopravnost u suvremenom društvu?
Žena jučer, danas i sutra: U ovoj kategoriji nas zanimaju nas na koji način suvremeno društvo ophodi sa postojećim stereotipima i društvenim konstruktima i kontekstima kada je u pitanju uloga i status žene u društvu. Također nas zanima feminizam i kulturološki aspekti suvremenog društva ženskog pitanja. Ova kategorija je zamišljena kao interdisciplinarni pristup ženskom pitanju danas.
Rodno-spolna ravnopravnost: Interdisciplinarno promišljanje suvremenih društvenih i pravnih nastojanja oko rodno-spolne ravnopravnosti s posebnim naglaskom na odnos rodne teorije (i njenih zahtjeva) naspram teologije (i posebno teologije tijela) i unutar-crkvne stvarnosti. Kako teologija, a kako Učiteljstvo reagiraju na nastojanja oko rodno-spolne ravnopravnosti i u kojim se momentima mogu iščitati konfliktne situacije između Crkve i suvremenog društva kada je rodno-spolna ravnopravnost u pitanju?
 
Očekujemo radove koji će se baviti navedenim temama, ne prelazeći postavljene tematske okvire. Svi prihvaćeni radovi će biti objavljeni.
online casino slots