28.10.2016.

Tiskan Zbornik „Zlo nasilja u etničkim sukobima. Poraz moralno-povijesnog imperativa: Nikad više“

Koncem listopada 2016. u izdanju Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu te suizdanju Glasa Koncila iz Zagreba, iz tiska je izašao zbornik radova sa međunarodnog znanstvenog skupa, kojega su uredili Zorica Maros i Darko Tomašević. Zbornik nosi naslov „Zlo nasilja u etničkim sukobima. Poraz moralno-povijesnog imperativa: Nikad više“.

Krajnji cilj ovog znanstvenog skupa, bio je doprinos znanosti u određenom području, a poradi njegova međureligijskog karakter i doprinos izgradnji i osnaživanju međureligijske suradnje i dijaloga, s ciljem da se ona svečana „moralna prisega“ izrečena nakon zločina Drugog svjetskog rata, ne bi ponovno potvrdila kao povijesna zabluda, prazna krilatica i naivno uvjerenje „da se novim ljudima ne mogu desiti stari zločini“ (Željko Mardešić). U ovom Zborniku nisu prikupljeni radovi svih sudionika simpozija, tako da obimom nije velik, ali sadržajem iznimno vrijedan, bogat i koristan za naše govorno područje.

Nakon predgovora (Darko Tomašević) i uvoda (Zorica Maros) slijede tekstovi koji su, svaki na svoj način, intelektualno provokativni i poželjno uznemirujući, a u Zborniku su pratili redoslijed izlaganja na održanom skupu. Svaki od tekstova predstavlja jedan od oblika manifestiranja nasilja, njegove uzroke, bliže i dalje posljedice. Prvi članak govori o začaranim strukturama zla kao rezultatu društvene formacije (James Keenan, SAD), drugi o društvenom sukobu promatranom iz šireg konteksta teorije evolucije (Mario Bernadić, BiH). Slijede članci koji raspravljaju o hermeneutici moralno – povijesnog imperativa „nikad više“ (Robert Petkovšek, Slovenija), i o perceptivnoj patologiji modernog identiteta koji predstavlja uvjet mogućnosti moći (Pavle Mijović, BiH). Tu je i prilog u kojemu se razmišlja o utjecaju međureligijskom dijalogu kada je u pitanju pamćenje zločina (George R. Wilkes, Škotska) te onaj koji govori o utjecaju medija na nasilje (Fahira Fejzić Čengić, BiH). Zadnja dva priloga propituju (ne)moć i utjecaj i pojedinaca i države na ono što se pokaže pogubnim i za pojedinca i za državu. Prvi govori o sekularnoj državi i njezinoj (ne)moći (Ivan Štuhec, Slovenija) dok drugi govori o intelektualcima i njihovoj (ne)moći u oblikovanju stvarnosti koja nas okružuje. Na kraju Zbornika nalazi se i pogovor (Zorica Maros).

online casino slots