05.12.2016.

Održana tribina: „Trauma ratnog silovanja. Djeca rođena zbog rata“

Teološka tribina naziva “Trauma ratnog silovanja. Djeca rođena zbog rata” održana je 05. prosinca 2016.g. na kojoj je svoje svjedočenje s nama podijelila gospođa Mirsada Tursunović i psihijatrica dr. Amra Delić, koja je o ovoj temi govorila sa stručnog medicinskog stanovišta. Tribinu je moderirala dr. Zorica Maros, voditeljica programa. U uvodnom obraćanju prisutne je pozdravio dr. Karsten Dümmel, direktor Konrad Adenauer Fondacije.  Svoja potresna iskustva proteklog rata sa prisutnima podijelila je gđa Mirsada Tursunović, o kojima njoj kao žrtvi nije bilo jednostavno govoriti. U drugom dijelu dr. Amra Delić predstavila je dijelove svojeg magistarskog rada “Trauma ratnog silovanja”, u kojem je radila istraživanje sa ženama iz sve tri etničke skupine na području BiH. Prema iskustvu dr. Delić mali je broj žena, s traumama iz rata, bilo uključeno u procese koji bi im pomogli u liječenju trauma i vraćanju u normalni život. Smatra da je poznavanje ove teme značajno kako bismo razumjeli zašto je teško oprostiti traumu ratnog silovanja. Time je oporavak otežan, a tako i oprost. Navela je kako poticaj za stvaranje oprosta uključuje i priznanje počinitelja da je počinio zločin. Ističe kako žrtve jako dugo zadržavaju bol dok je ne puste. Na kraju zahvaljuje organizatorima na osjetljivosti za ovakve teme i pružanje prilike žrtvama da podijele svoja iskustva, obzirom da je za proces oporavka vrlo značajno moći govoriti o proteklim patnjama. Svi kažu da je oprost lijepa ideja dok nemaju što za oprostiti.

Dr. Delić također je naglasila krucijalnu ulogu crkava i vjerskih zajednica u procesu pomirenja i liječenju ratnih trauma silovanja, te posebno zahvalila Katoličkom bogoslovnom fakultetu i organizatorima za ovu jedinstvenu prigodu.
Teološke tribine organiziraju se pod pokroviteljstvom  Konrad Adenauer Fondacije, Renovabisa i Katoličkog Bogoslovnog Fakulteta u Sarajevu. Ova tema bila  je druga tribina trećeg ciklusa pod nazivom “Oprost i pomirenje – krilatice lišene sadržaja”.
 
 
 
 
online casino slots