09.05.2017.

Održana tribina: „Jezik, nasilje i oprost“ i „Jezik kao hiperbolična etika. Definiranje oprosta iz perspektive humanizma“

Teološka tribina na kojoj su predstavljene dvije teme “Jezik, nasilje i oprost” i „Oprost kao hiperbolična etika. Definiranje oprosta iz perspektive humanizma“ održana je 08. svibnja 2017. godine na kojoj su gostovali: mr. Oliver Jurišić i dr. Zorica Maros koja je  i organizator tribina. Moderator je bio dr. Pavo Jurišić.

Mr. Oliver Jurišić u svom izlaganju je htio ukazati da bez teološkog jezika pokušati govoriti o nasilju i oprostu je u najmanju ruku i nemoguće, a i pogrešno. Kad govori o teološkom jeziku ne misli isključivo na jezik teologije kao znanosti, nego misli na sve ono što nam Bog govori kroz svoju Riječ, Crkvu, kroz cjelokupno vjerničko iskustvo koje nas međusobno povezuje.
 
Dr. Zorica Maros govori kako je oprost jako kontroverzna i osjetljiva tema. U svom izlaganju prikazuje što je autentično značenje oprosta i stvarnosti koje ta riječ pokriva, prema autorima koji su se znanstvenom ozbiljnošću i ljudskom odgovornošću posvetili istraživanju te teme. Temu je predstavljala kroz odgovore na sljedeća pitanja: Je li oprost zaborav i je li uopće moguće oprostiti?, Je li oprost prepreka socijalnoj pravdi?, Je li oprost jeftino pomirenje kroz intelektualnu ispriku? i Možemo li oprostiti u ime žrtava?
 
Također ističe kako poštovanje prema svim žrtvama, bez obzira na čijoj strani one bile zahtjeva da ih se sjećamo, ali onim sjećanjem koje neće biti politički zlorabljeno, a na štetu novih generacija.
Teološke tribine organizira Katolički Bogoslovni Fakultet u Sarajevu pod pokroviteljstvom Konrad Adenauer Fondacije i Renovabisa. Ova tema bila  je zadnja tribina trećeg ciklusa pod nazivom “Oprost i pomirenje – krilatice lišene sadržaja”.
online casino slots