17.05.2017.

Svjetski turkolog održao predavanje na KBF-u

Dana 17. 5. 2017. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu je održao predavanje jedan od vodećih turkologa u svijetu prof. dr. Michael Ursinus.

Predavanje je bilo naslovljeno: „O stanju franjevačkih samostan u Bosni i franjevcima prema osmanskim izvorima do sredine 16. stoljeća“ gdje je prikazao što je sve takozvana „Fojnička ahdnama“ sadržavala i koje su sve „povlastice“ uživali franjevci, tj. što sve nije uključivala i koje su sve namete franjevci morali plaćati bez obzira na danu ahdnamu, a temeljeći se na osmanskim defterima. Izlaganje se temeljilo na originalnim turskim dokumentima u kojima su opisani „porezi“ koje su franjevački samostani u Bosni morali plaćati.
Prof. dr. Michael Ursinus je od 1981. godine predavao na sveučilištima u Münchenu, Birminghamu, Freiburgu i Heidelbergu, gdje je kao profesor emeritus otišao u mirovinu 2016. godine.

U svojem području djelovanja prof. Ursinus posebno se zanima i piše, te prevodi turske deftere (ili teftere). Defter je katastarski porezni popis koje je vodilo Osmansko carstvo. Sadržavali su podatke o selima, kućanstvima i broju članova (odrasli muškarci i udovci), kao i etničkim grupama na prostoru carstva.

 

 

 

online casino slots