18.05.2017.

Potpisan Memorandum o razumijevanju za zajednički master studij naslovljen "Međureligijske studije i izgradnja mira"

Dana 18. svibnja 2017. u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu upriličena je ceremonija potpisivanja Memorandum o razumijevanju za zajednički master studij naslovljen „Međureligijske studije i izgradnja mira“. Potpisnici ovog memoranduma su dekani dva teološka fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. sc. Zuhdija Hasanović ispred Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i prof. dr. sc. Darko Tomašević ispred Katoličkog bogoslovnog fakulteta, te dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Foče članice Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prof. dr. sc. Darko Đogo, kao i predstavnik katoličke američke karitativne organizacije „Catholic Relief Services“ (CRS) za BiH Marc D'Silva.

Potpisnici su iskazali zadovoljstvo potpisanim Memorandumom te su obavijestili prisutne kako su uvjereni da će studijski program započeti s akademskom godinom 2017./2018., a nastava, organizirana kroz module, odvijat će se na sva tri fakulteta. Također je istaknuto kako je cilj zajedničkog master studija povezivanje znanstvene oblasti teologije s pozitivnim praksama izgradnje mira kao interdisciplinarne znanstvene i prakseološke discipline koja nije samo  unutar religijske perspektive već i šire društvene. Inovativan oblika akademske suradnje može obogatiti svojom inovativnošću aktualnu ponudu studijskih programa na Univerzitetu u Sarajevu i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu te potaknuti pozitivne akademske prakse i studentsku mobilnost. Istaknuto je kako je previđeno i stažiranje budućih studenata pri raznim organizacijama, s ciljem stjecanja određenih kompetencija iz perspektive međureligijskih studija i izgradnje mira. Dekani su se složili kako je izgradnja i očuvanje mira kao stabilnog društvenog okvira jedan od najvažnijih ciljeva kojima akademske i vjerske institucije mogu težiti.
Iskazana je zahvala i Catholic Relief Services-u (CRS) koji je osigurao financijsku konstrukciju za zajednički master studij te facilitirao rad na samom master programu. Na kraju su dekani istaknuli kako će svi detalji o navedenom studiju biti blagovremeno dostupni na web stranicama fakulteta.
 
 
online casino slots