21.07.2017.

Nova knjiga prof. dr. sc. Franje Topića „Vjera i kultura“

U izdanju Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i Glasa Koncila iz Zagreba, izašla je knjiga „Vjera i kultura“ profesora fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednika HKD Napredak, prof. dr. sc. Franje Topića. Knjiga je izašla u nizu Radovi istoimenog fakulteta a recenzije su napisali prof. dr. sc. fra Mile Babić i prof. dr. sc. Mato Zovkić.

Autor nudi javnosti zbirku izabranih znanstvenih i popularnoznanstvenih članaka, kao i nekoliko prinosa od šireg interese, o odnosu kulture i vjere. Prvi dio knjige posvećen je nekim suvremenim religioznim pitanjima, među kojima ističemo doprinose o odnosu Crkve i politike prema II. Vatikanskom saboru i nekim pokoncilskim dokumentima te prilog naslovljen Bosna i Hercegovina kao mjesto dijaloga. Autor također analizira određene aspekte misli nekoliko autora, poput Girarda, Collinsa, Badioua i Wilbera.
Drugi dio knjige posvećen je velikom papi Ivanu Pavlu II. čiji lik i djelo autor skicira iz nekoliko različitih perspektiva, dok je treći dio posvećen ogledima o HKD Napretku  i odabranim temama iz kulture. Zadnji dio knjige donosi nekoliko autorovih recenzija i refleksija na određene autore i teme.
Rezenzent prof. dr. sc. fra Mile Babić smatra da: „Knjiga Franje Topića Vjera i kultura obrađuje relevantna pitanja, a to su: religija, politika, etika, znanost, odgoj, antropologija, nacija i kultura, teizam i ateizam, dijalog. Argumentirano razgrađuje svaki dogmatizam, fundamentalizam i fanatizam, bez obzira na to pozivaju li se oni na religiju, filozofiju ili znanost. Odlikuje se iznošenjem vlastitoga stava, koji je aktualan i jasan. Djelo je primarno namijenje - no humanistici i akademskoj zajednici, ali jednako i široj kulturnoj javnosti, jer na suvremen, priopćiv i kritički način raspravlja o temama važnima za život suvremenoga čovjeka.“
online casino slots